sâmbătă, 15 octombrie 2011

Ciclul menstrual, menstruatia si sindromul premenstrual

Ciclul menstrual este definit prin totalitatea proceselor fiziologice care au loc sub control endocrin la femeile fertile. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, iar fazele ciclului menstrual sunt: faza foloculara, ovulatia si faza luteala, fiecare avand caracteristici diferite.

Prima zi a ciclului menstrual este prima zi de sangerare in timpul menstruatiei, iar contraceptia hormonala interfereaza cu modificarile care au loc in mod normal in timpul ciclului menstrual.

Menstruatia este procesul prin care mucoasa uterina, endometrul, este eliminata in absenta unei sarcini. Este un fenomen periodic de autoregenerare dictat de nivelurile hormonale, in special estrogen si progesteron. Menstruatia regulata, cunoscuta si sub denumirea de eumenoree, dureaza intre 3 si 5 zile, dar orice perioada cuprinsa intre 2 si 8 zile de sangerare este considerata normala.

Sindromul premenstrual este reprezentat de o colectie de simptome fizice si emotionale care preced instalarea unei noi menstruatii. In functie de severitatea simptomatologiei exista 3 grade de sindrom premenstrual, uneori ajungandu-se la impiedicarea desfasurarii activitatii zilnice. Printre simptomele sindromului menstrual se numara durere si sensibilitate la nivelul sanilor, modificari de dispozitie, iritabilitate, insomnie etc.

Nu toate femeile au cicluri menstruale neregulate, iar un ciclu menstrual neregulat se insoteste adesea de intarzierea menstruatiei. Prima intrebare care vine in mintea persoanelor in cauza este daca au ramas insarcinate in eventualitatea unui contact sexual neprotejat. Intrebarea de ce intarzie menstruatia? are o gama larga de raspunsuri care pornesc de la posibilitatea unei sarcini, pana la existenta unor dezechilibre hormonale sau infectii locale care interfereaza cu regularitatea menstruatiilor.

Indiferent de situatie, intarzierea menstruatiei = sarcina pana la proba contrarie, deci este necesara efectuarea unui test de sarcina la o intarziere a menstruatiei de 7 zile. Testul de sarcina se bazeaza pe detectarea hormonului hCG, acesta impiedicand eliminarea endometrului si deci intarzie menstruatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu