sâmbătă, 15 octombrie 2011

Cancer cervical + Video

Cancerul cervical este o neoplazie maligna a zonei cervicale a uterului. Printre cele mai comune simptome sunt sangerarea anormala, secretii vaginale, durere in timpul contactului sexual, dar simptomatologia nu este sesizabila in stadiile incipiente ale cancerului cervical.

Tratamentul de baza al cancerului cervical este chirurgical, excizia locala in stadiile precoce, iar in stadiile avansate chirurgia se completeaza cu chimioterapie si/sau radioterapie.

Testul Papanicolau este esential in diagnosticarea precoce a leziunilor premaligne ale celulelor colului uterin, iar tratarea displaziilor de grad inalt reduce rata transformarii displaziei in cancer cervical. In tarile cu educatie medicala solida, screeningul periodic prin test Papanicolau reduce semnificativ incidenta cancerului cervical, spre deosebire de tarile slab dezvoltate unde prevalenta cancerului cervical atinge cote alarmante.

HPV este virusul implicat in displaziile cervicale, iar vaccinarea anti HPV va reduce pe termen lung prevalenta cancerului de col uterin. In unele tari exista programe nationale care ofera vaccinare gratuita femeilor de diferite varste cu scopul de a preveni cancerul cervical generat de cele mai frecvente tulpini HPV.

Mai jos este un video despre cancer cervical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu